Babka z przepisu Babci Edyty

Wiem co sobie pomyślicie! Chyba się spóźniła z przepisem, przecież już po świętach Wielkanocnych!

Moja babcia świetnie gotuje! Już ma swoje lata więc obecnie, aż tak w kuchni nie szaleje. Pamiętam za dzieciaka, że przygotowywała przepyszne potrawy. O jej kotlety schabowe wszyscy się zabijaliśmy, ale poza obiadami przygotowywała nam pyszne słodkości. Babka, którą uwielbiamy wszyscy w rodzinie, zawsze ją jedliśmy popijając mleko – idealne połączenie! Babka była moim pierwszym wypiekiem i piekę ją co jakiś czas bo jest przepyszna! Zawsze jest idealna! To nie tylko moje zdanie ☺️

Przepis łatwy i idealny dla każdego!

babka z przepisu babci Edyty

Idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości

PRZEPIS

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 lub 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki należy razem wymieszać, można dodać kakao lub zapach waniliowy. Jeżeli chcemy dodać kakao i uzyskać efekt jak na moich zdjęciach należy przelać połowę masy do osobnej miski i dosypać kakao względem uznania. Wtedy przelewamy do foremki na zmianę trochę jasnej masy, następnie ciemnej masy.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy przez ok 35-45 min. do tzw. suchego patyczka. Może to być szybciej lub chwilę dłużej niż przybliżony czas – wszystko też zależy od wielkości i wysokości foremki.

Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, później możesz udekorować wedle uznania – ja najczęściej uwielbiam babkę bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *