Bułki cynamonowe

Bułki cynamonowe, które posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym!

Bardzo długo zwlekałam z upieczeniem tych bułek, a tylko dlatego że cały proces od rozpoczęcia do zakończenia trwa 3 godziny. Samej pracy przy tych bułkach nie ma zbyt wiele, ale samo to, że trwa to, aż 3h wzbudzało we mnie przerażenie.

Trochę bałam się tego przepisu, że coś sknocę i z bułeczek będą nici – z nowymi przepisami różnie bywa, a te sprawdzone wypieki zawsze dają radę. Tylko ile można jeść ciasto dyniowe lub klasyczną babkę!?

Nie liczę dni, ale długo już jesteśmy z Borysem w domu bez wychodzenia na dwór – w celu bezpieczeństwa. Sami wiecie jak jest siedząc w domu. Ile można oglądać filmy, robić porządki itd. Jest teraz idealny czas by zrobić to czego na codzień nie masz czasu wykonać bo po prostu szkoda nam na to czasu!

Jaram się bo upiekłam bułki cynamonowe!

Podzielę się z Wami przepisem, który znajdziecie w książce “Tuba smaku 110 kulinarnych pomysłów, które uratują Cię w 22 codziennych sytuacjach” – autorstwa Pascal Brodnicki, Agnieszka Mielczarek, Agata Stankiewicz, Daniel Brzeziński i Michał Gniłka. Książkę dostałam w prezencie od taty, “rzuciłam na nią okiem” i odłożyłam na miejsce, gdzie mam książki kucharskie. Wiele jest w niej świetnych przepisów i wielu na pewno skorzystam, ale dziś Wam pokażę jak przygotowywałam cynamonki z przepisu Agaty Stankiewicz 🙂

PRZEPIS

Ciasto

  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 7g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła w temp. pokojowej

Nadzienie

  • 80 g masła
  • 25 g cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Do posmarowania

  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka

Krok 1

Do miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól i drożdże, wbijamy jajko. Mleko w temp. letniej wlewamy do pozostałych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Najlepiej użyć hak do ciasta drożdżowego – wtedy proces trwa ok. 5 min. Nie stresuj się jeśli nie masz robota, możesz wyrobić ciasto ręcznie – żeby było idealnie wyrobione, ciasto nie może kleić się do rąk. Następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła i dalej zagniatamy – wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło objętość. Po wyjęciu ciasta z miski wyrabiamy je przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza

Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy stopionym masłem (ja do swojego ostudzonego masła od razu dodałam skórkę lecz nie z pomarańcza tylko z grejpfruta), posyp drobnym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie zwijamy płat ciasta w roladę i kroimy na plastry o grubości ok 3 cm – wyjdą ładne ślimaczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i przykrywamy ściereczką. Tak zostawiamy je w ciepłym miejscu na ok 30-40 minut.

Krok 3

Nasze bułki cynamonowe smarujemy po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, nasze pyszności wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min w 180 stopniach.

Wyjmujemy, studzimy i zajadamy się! Idealnie pasują do kawy, szklanki mleka, ale same w sobie są tak pyszne, że Borys się zajada bułeczkami!

Smacznego!

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *