Ciasto dyniowe w grudniu?

Tak, wiem co sobie pomyślicie! Połowa grudnia czas przygotowań do Świąt Bożonarodzeniowych, wszyscy zabrali się za pieczenie pierniczków, a ona wyjeżdża z ciastem dyniowym.

No tak! Powiem szczerze, że u mnie nic nie jest takie jakie powinno być, a często chyba idę pod prąd, lecz dobrze mi z tym i lubię tę inność!

Dlatego podrzucam Wam przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, chyba jest to jedne z najbardziej lubianych ciast przez moich chłopaków 🙂

Mój mały pomocnik

Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu więc nie powinniście mieć problemu z jego przygotowaniem. Oprócz jabłek dodaje jeszcze rodzynki – dla mnie jest to idealne połączenie. Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową, a ciasto należy miksować tylko do połączenia składników.

Ciasto dyniowe z jabłkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (masło powinno mieć temperaturę pokojową)
  • 1/2 szklanki cukru ( może być erytrytol)
  • 3 jajka
  • 200 g puree z dyni (przygotowanie puree – dynię umyj, osusz następnie należy wydrążyć środek, pokroić w paski o szer. 2 cm, dynię przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180C na ok 20-30 minut. Dynia po upieczeniu powinna być miękka, odstawiamy dynię na 15 minut by lekko ostygła. Ciepłą dynię obieramy ze skórki, miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • odrobina cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • opcjonalnie garść rodzynek

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masło miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy cukier, jajka, cynamon i wanilię, a na koniec wszystko miksujemy razem z suchymi składnikami, tylko do połączenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę – układamy na cieście i możemy dodać rodzynki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180C przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Borys z babcią zajadają ciacho

SMACZNEGO! 🙂

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *