Na weekend polecam ciastka – oszukane kokosanki

1

2

3

WEEKEND CZAS START!

Pewnie większości z Was cały tydzień kojarzy się z weekendem. Przecież spędzając obecnie większość czasu w domu można zapomnieć jaki jest dzień tygodnia, więc spieszę z pomocą i mówię – Tak już jest piątek!

Skoro już mamy weekend to fajnie byłoby mieć coś do kawy, herbaty. Coś słodkiego, a zarazem coś pysznego. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na oszukane kokosanki.

Oszukane kokosanki

Dlaczego oszukane?

Już odpowiadam! Miałam upiec kokosanki i podzielić się z Wami przepisem. Byłam przekonana, że wszystkie składniki posiadam. Podczas ważenia składników okazało się, że mam tylko 50 g wiórek kokosowych, a potrzebne jest 100 g .

Co tu robić?!

Tak bardzo chciałam upiec ciastka, że nie było innego wyjścia jak dodanie innego składnika. Miałam migdały więc szybko je zmieliłam i upiekłam ciastka idealne! Nie tylko mi smakowały ciasteczka☺️ Narzeczony powiedział, że śmiało mogłabym je sprzedawać, ale zamiast tego wolę się z Wami podzielić przepisem! Z przepisu wychodzą ok 22 małe oszukane kokosanki, więc jak macie apetyt albo w domu są więcej niż 2 osoby to od razu polecam podwoić proporcje 😉

Pieczcie i rozkoszujcie się oszukanymi kokosankami!

Składniki

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 42g cukru
  • 42g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 170 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zblenduj migdały. Wiórki i migdały wsypujemy do miski, a w międzyczasie rozpuszczamy masło w rondelku. Wiórki i migdały zalej masłem, mieszamy aż wiórki i migdały będą oblepione.

Krok 2

Następnie w osobnym naczyniu ubij białka na sztywno, pod koniec wsypuj cukier partiami i dalej ubijamy, a na koniec wsyp mąkę. Dodaj połowę ubitych białek do miski z wiórkami i migdałami, delikatnie mieszamy, aby masa była jednolita i ponownie powtarzamy czynność z drugą połową białek. Na koniec dodałam szczyptę cynamonu.

Krok 3

Nakładamy masę łyżką lub możemy uformować kulki w rękach (należy zwilżyć ręce) i nakładamy na blachę. Oszukane kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru

Smacznego!

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *