W nowym roku piekę ciastka!

Nowy Rok się rozpoczął intensywnie, a czas by się przywitać!

Witam Was w roku 2020!

Mam nadzieję, że to będzie życzliwy rok dla nas wszystkich i dalej macie tę pozytywną energię co na samym początku stycznia. U mnie rok zaczął się intensywnie, ale z ogromną ilością pozytywnej energii i uśmiechem na twarzy, także liczę na to, że u Was jest tak samo.

Nie jestem perfekcyjną Panią Domu, często coś przypalę, “sknocę”, a biszkopt na pierwsze urodziny synka robiłam trzy razy! Ile ja wtedy jajek zużyłam, sami się domyślcie. Jak sami wiecie – jak mama coś powie jest to święte i choćby się paliło i waliło będzie tak jak powiedziała mama! Tak więc wewnętrzne JA nie pozwoliło mi na zakup torta z cukierni i wreszcie mi się udało upiec biszkopt i przygotować tort urodzinowy. Poniżej zdjęcie 🙂

Tak więc zdarza mi się coś upiec, czasem zakalec a nieraz ciasto!

Biszkopt

Wiem, że nie każdy lubi gotować lub piec, albo macie tak jak ja, że raz coś wyjdzie, a następnym razem przysłowiowy klops. Dlatego podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciastka owsiane, które moi chłopacy zjedli w tempie ekspresowym! Co najśmieszniejsze, że przygotowanie tych ciastek było na zasadzie opróżniania produktów o małej ilości – nie wiem czemu jak zostanie mała garstka suszonych owoców i innych produktów to nikt już tego nie dotyka, jakby parzyło..

Z czyszczenia “magazynu” powstały ciastka dla mnie idealne, które często zamierzam piec. Gdy przyjdzie taki dzień, że coś bym zjadła słodkiego, dobrego, a zarazem szybkiego do przyrządzenia będą idealne!

PRZEPIS

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki (ja dodałam m. orkiszową, lecz pszenna też będzie pasować)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia (może być siemię lniane)
  • 1-2 łyżek masła orzechowego
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

  • masło rozpuszczamy na małym ogniu, w tym czasie do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, nasiona chia, rodzynki i żurawinę
  • rozpuszczone masło wlewamy do miski z składnikami, dodajemy jajka i masło orzechowe, a następnie mieszamy
  • nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C , a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • masę wykładamy łyżką na blaszkę i formujemy kształt koła, następnie masę dociskamy łyżką
  • ciastka pieczemy ok. 15 min na złocisty kolor

Smacznego!

Dajcie znać po upieczeniu ciastek czy Wasze odczucia są takie same jak u mnie.

Pozdrawiam

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *