Zapraszam na kawę

Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.

Martyna Wojciechowska, Etiopia. Ale czat!

Zapewne skoro tu jesteś i to czytasz to jesteś miłośniczką kawy, tak jak ja! Cieszy mnie to bardzo, bo już mamy o czym ze sobą rozmawiać. Kiedyś byłam przekonana, że ja i kawa nie polubimy się, ale o tym poniżej.

Mikser firmy Clatronic
fot. Paulina Siwiec

Historia z kawą rozpoczęła się, gdy miałam ok. 15 lat i na szkolnej wycieczce jedna z koleżanek miała ze sobą kawę rozpuszczalną. Pamiętam, że byłam wtedy zaskoczona i zaciekawiona. Po spróbowaniu czarnej kawy bez dodatku cukru i mleka nie dowierzałam, jak można to pić i jeszcze się tym delektować. Wiecie jak to jest, gdy nie wiesz co z czym – wtedy instrukcja by się przydała. Nieco kwaskowate, przepełnione goryczą zdecydowanie nie moja bajka.

W szkole średniej, gdy był czas tzw. „zakuwania” mama mi podstawiła pod nos kubek po brzegi wypełniony kawą, z dodatkiem cukru i mleka. Napój, który przyrządziła mi mama, a kawa którą próbowałam po raz pierwszy były nie do porównania. Czy mi posmakowała? Oczywiście i to w takim stopniu, że chciałam ją pić w niekontrolowanych ilościach.

– Jaką kawę pijasz? 
– Czarną jak noc, słodką jak grzech. 

Nell Gaiman, Chłopaki Anansiego

Później już było próbowanie różnych kaw. Uwielbiam cappuccino, lecz na co dzień piję kawę czarną jak smoła, która stawia szybko na nogi. Teraz mamy lato, a lato rządzi się swoimi prawami więc poniżej podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony letni napój. Pamiętam mój pierwszy wypad do Grecji, te upalne lato i tą pyszną zimną kawę. Od tamtego czasu Frappe i Fredo gości w upalne letnie dni.

Kawa jest jak miłość, im więcej masz do niej cierpliwości , tym będzie smaczniejsza.

Elif Shafak, Honor
Kawa fot. Paulina Siwiec

Przepis na Frappe

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna Nescafe
  • cukier
  • mleko
  • kostki lodu
  • zimna woda
  • słomka
  • mikser (oczywiście, jeśli nie posiadacie takiego urządzenia świetnie sprawdzi się shaker, lub możecie wykorzystać słoik litrowy z pokrywką)

Proporcje składników różnią się w zależności od naszych upodobań, lecz najbardziej spotykany podział podam poniżej:

  1. Sketos (mocna) – 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zimna woda
  2. Metrios (średnia) – 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1-2 łyżeczki cukru
  3. Glykos (słodka) – 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-4 łyżeczki cukru

Krok 1 Przygotuj wysoką szklankę, łyżeczkę i mikser

Krok 2 Dodaj kawę rozpuszczalną, cukier i kieliszek zimnej wody. Ubijaj miksturę, aż powstanie gęsta, kremowa piana

Krok 3 Wlać miksturę do szklanki, w której podamy napój. Następnie dodaj 3 kostki lodu i mleko (ja zawsze ubijam mleko w kubeczku od miksera, pamiętaj że najlepsze mleko do spieniania to mleko dobrze schłodzone)

Krok 4 Napełnij szklankę zimną wodą, a kawę podaj ze słomką!

To wszystko! Życzę miłego delektowania się pyszną kawą! Koniecznie daj znać jaką Ty kawę lubisz.

Pozdrawiam!

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *